WhatsApp

04-02291214

E-mail

info@holtrelax.nl

Ontspanningsmassage

Een ontspanningsmassage is een zachte vorm van massage en niet alleen heerlijk voor het lichaam, het geeft ook mentale ontspanning. In stressvolle tijden komt men vaak niet voldoende toe aan ontspannen en dit kan tot klachten leiden. Massage verbetert de doorbloeding in de spieren en helpt bij het afvoeren van afvalstoffen. Je krijgt er energie van en het geeft een algeheel ontspannen gevoel van zowel lichaam als geest.

.

Holt&Relax Stretch

De Holt&Relax Stretch heeft als doel om het lichaam zowel soepeler als sterker te maken. Tijdens deze behandeling gaan we alle grote spier groepen langs en brengen deze op rek middels Hold and Relax technieken. Deze techniek is een vorm van PNF, wat staat voor Proprioceptive Neuromuscular Facilitation. Door vanuit een rekpositie de spier aan te spannen zonder te verkorten (isometrische contractie) en vervolgens passief te laten rekken, vergroot je de spierlengte en komt er meer ontspanning in de spier. Dit zorgt voor een grotere range of motion waardoor je soepeler kunt bewegen en tegelijkertijd is het een spierkracht training waarmee je de belastbaarheid van je spieren kunt vergroten. De isometrische contractie duurt zo’n 8 á 10 seconden gevolgd door een passieve (door behandelaar uitgevoerde) rek die +- 15 seconden duurt. Wanneer u kracht gaat leveren is het belangrijk dat u rustig de spanning opbouwt zodat er geen kramp ontstaat. Trek voor het gemak voor deze behandeling een boxershort of broekje aan zodat ook de spieren rondom de heupen kunnen worden gestretcht.

.

Triggerpointmassage

Triggerpoints, ook wel spierknopen genoemd, zijn pijnlijke verhardingen in de spier. Door deze lokale verkrampingen ontstaat er een gebrek aan doorbloeding en zuurstof waardoor er een overgevoelige plek ontstaat. Het kan leiden tot bewegingsbeperking, stijfheid en krachtsverlies. Triggerpoints geven vaak een referred pain, een uitstralende pijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de pijn die je in je bovenarm voelt, komt door een spierknoop in een spier op je schouderblad. De oorzaak is vaak lichamelijke overbelasting zoals het herhaaldelijk uitvoeren van een zelfde beweging of juist een langdurige statische belasting. Het kan ook een psychologische oorzaak hebben door veel zelfopgelegde druk of het onderdrukken van emoties. Triggerpointmassage is een massagetechniek waarbij er diepe strijkingen en/of continue druk wordt toegepast om de spiervezels te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.

.

Zwangerschapsmassage

Bij het masseren van zwangere vrouwen zijn er een aantal zaken waar rekening mee moet worden gehouden. Zo is het van belang dat drukpunten die in verbinding staan met de baarmoeder worden ontweken om te voorkomen dat de baarmoeder wordt gestimuleerd. Hot-stone massages worden afgeraden i.v.m. de kans dat afvalstoffen in de baarmoeder terecht komen en ook het gebruik van bepaalde kruiden kan tot zwangerschapsvergiftiging leiden. Het is dus erg verstandig om massages bij zwangerschap alleen door hiervoor gespecialiseerde masseurs uit te laten voeren.

Een zwangerschap is een behoorlijke belasting voor je spieren en een massage kan eventuele rug-, schouder- en/of beenklachten doen verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat zwangerschapsmassage ook de kans op vroeggeboorte en complicaties tijdens de bevalling verkleint. En nog een voordeel is dat een regelmatige massage ervoor zorgt dat je beter slaapt.

Dankzij de speciale zwangerschapstafel kunt u bij ons lekker op de buik liggen. Er zijn uitsparingen voor de buik en borsten en met een band wordt de buik ondersteunt. Mocht u het niet prettig vinden op de buik, kan de zwangerschapsmassage ook worden gegeven terwijl u op de zij ligt. Uit veiligheid voor het ongeboren kind worden zwangerschapsmassages pas vanaf het tweede trimester gegeven.

.

Cuppingmassage

Cuppingmassage is een Oosterse massagetechniek waarbij cups op de geoliede huid worden geplaatst en vacuüm trekken. Door vervolgens met de cups te schuiven over de huid worden de huid en verklevingen los gezogen. De doorbloeding wordt zo sterk gestimuleerd en gifstoffen worden naar de oppervlakte gebracht.

Cupping heeft een positief effect op de huid, spieren, gewrichten, spijsvertering en het zenuwstelsel. De huid wordt beter doorbloed hierdoor wordt de stofwisseling van het huidweefsel versterkt en klieren beter kunnen werken. Het vermogen om de huid te vernieuwen wordt versterkt. De zuigkracht van de cup werkt niet alleen oppervlakkig maar juist ook tot diep in het weefsel. Spieren worden goed doorbloed en eventuele bloedstagnaties van bijvoorbeeld oude blessures kunnen worden verholpen. Cupping op de buik verbetert de doorbloeding van de peristaltiek waardoor klachten van bijvoorbeeld chronische obstipatie kunnen verdwijnen.

Cupping kan ook worden ingezet voor cosmetische doeleinden. Zo kan het helpen cellulite te verminderen op benen of billen. En middels kleinere cups kan er ook op het gezicht cupping worden toegepast. Het helpt rimpels te verminderen en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Poriën worden diep gereinigd en dode huidcellen en talg worden verwijderd.

Een paar tips voor dat je voor een cuppingmassage komt: Zorg dat je direct voor de massage geen peeling of scrub hebt gedaan en geen zonverbranding hebt opgelopen op de huid waar je de behandeling wilt krijgen. Ook wordt het afgeraden direct voor de cupping te sporten of gebruik te maken van sauna of stoombad. Direct na de massage is het advies extreme hitte en kou te vermijden, niet te sporten en veel water te drinken.

Ik pas geen cuppingmassage toe wanneer:

  • u klachten ervaart van extreme vermoeidheid of burn-out klachten
  • er bloedingen of wondjes zijn
  • u gebruikt maakt van antistollingsmiddelen of medicatie voor uw hart of bloeddruk

.

Aanvullende massagetechnieken:

Bindweefselmassage

Deze vorm van massage richt zich op de ontspanning van de huid. Bindweefsel bevindt zich tussen de huid en spieren. Het geeft ons lichaam vorm en geeft zowel stevigheid als souplesse. Bindweefselmassage is meestal een intensieve massage en kan als minder ontspannend worden ervaren, soms pijnlijk maar heeft vele voordelen. Bindweefselmassage verbetert de opname van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen in de huid. Het vermindert rimpels, littekens, verklevingen en ontstekingen van het bindweefsel. Het stimuleert je lymfevatensysteem en de aanmaak van collageen en kan gewrichtsklachten doen verminderen.